Jako dítě jsem řízky neměla vůbec ráda. Jenže řízek je česká tradice a jakýkoli výlet a jiné akce se bez něj neobejdou.

Za ty roky jsem zjistila, že udělat dobrý řízek je také umění. Není to žádá věda, jen pár vychytávek.

Ingredience:

  • maso dle volby
  • mouka
  • vajíčko
  • strouhanka
  • sůlPostup:U nás se nejvíce používá na řízky vepřová krkovice, vykoštěná stehna z kuřete a králíka. Maso podle potřeby naklepu, osolím a obalím v trojobalu ( mouka, vejce, strouhanka ).Aby byl řízek nadýchaný, tak je pak důležité smažení. Při něm je třeba mít v pánvi nebo fritéze dostatek oleje. Někdo smaží na sádle. Je to na každém jeho volba.
    Zásadní vychytávka. Do masa nepíchejte vidličkou nebo nožem při smažení. Buď otáčím řízky kleštěmi na maso, nebo si pomůžu dvěma vidličkami. ( ale nepropíchnout ). Strouhanka bude nadýchaná a z masa vám nevyteče šťáva. Řízky jsou pak šťavnaté.

    NĚCO NAVÍC:

    Do velkého kastrolu dám sítko na ohřívání knedlíků a na to pak pokládám usmažené, hotové řízky. Přiklopím je pokličkou a dám do trouby na 100 C. Než si připravíte stůl a rodina se sejde, řízky jsou měkoučké, nadýchané a šťavnaté.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.