Recepty od Lenky
Tradiční i netradiční recepty připravované s láskou
Recepty od Lenky

Polévky

Saláty

Mašíčko

Bez masa

Sladké pokušení

Pomazánky

Recepty od Lenka
Ahoj, vítám tě na stránkách receptů, které sem budu postupně přidávat.
Jelikož jsem se narodila v době rajských omáček, koprovek, řízků, pečeného bůčku,……tak tu najdeš recepty, které se nezaměřují jen na dnešní trend vaření, ale bude to průřez receptů, které jsem i dříve vařila.
Ale od začátku.
Jako dítě jsem byla v jídle vybíravá. Neměla jsem ráda tlusté maso, řízky z králíka a vždy jsem říkala, že je škoda na to dávat strouhanku. Milovala jsem pečeného králíka a hlavně to napečené na stranách pekáče. V mém dětství bylo skoro v každé rodině základem masa „králík“ domácí.
Když jsem dospívala, mamka se snažila mě vést k vaření. Byla to forma : dones, natrhej, oškrábej, přeber,….a najednou jídlo bylo hotové.
Moje první samostatné vaření dopadlo tak, že brambory byly přesolené a z 1 litru koprové omáčky byly tři. Když něco hodně zahustíte, tak musíte ředit.
Budu tady za vás testovat recepty, kterými se nechávám různě inspirovat. Občas se mi stalo, že najdu recept a jsou tam všechny ingredience bez gramáže. Pokud nemáte vytrénované chuťové buňky, pro některou kuchařku, či kuchaře je to problém. U některých receptů jsou důležité i postupy.
Věřím, že tě moje recepty budou inspirovat. Nezapomeň, že jídlo vařené s LÁSKOU vždy chutná nejlépe.



Makový závin z bramborového těsta
Tento recepis jsem získala od dcery, který pekla v pořadu Všechno, co mám ráda. A hlavně každému chutná, obzvlášť vnoučkovi Františkovi. Díky bramborám je těsto krásně vláčné.
Ingredience:
· 300 g vařených brambor
· 550 g hladké mouky
· 250 g másla
· 120 g cukru moučka
· 1 vejce
· 1 kypřící prášek do pečiva
Náplň:
· 100 ml mléka
· 2 lžíce sádla nebo másla
· 200 g mletého máku
· cukr nebo med podle chuti
· citronová kůra podle chuti
· lžička skořice
· 2 lžíce rumu
Na potření:
· 1 žloutek
Postup:
Nejdříve si připravíme makovou náplň.
Mléko svaříme, přidáme sádlo nebo máslo, osladíme a přidáme mák. Krátce povaříme a ochutíme skořicí, citronovou kůrou a rumem. Necháme vychladnout.
Brambory ve slupce si uvaříme předem, aby vychladly. Oloupeme je a najemno nastrouháme. Přidáme zbytek surovin a zpracujeme.
Rozdělíme těsto na 2 části a dáme na chvíli do lednice.
Těsto rozválíme na tloušťku 0,5 cm. Na těsto rozetřeme polovinu náplně a zavineme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a stejně připravíme druhý závin.
Potřeme žloutkem a pečeme v troubě na 180°C 30 – 35 minut.
Ananasová kolečka
Velmi rychlý, křehký a šťavnatý zákusek ke kávě, který si zamiluje celá vaše rodina
Ingredience:
· konzerva ananasu kolečka
· listové těsto
· vajíčko
· mouka na podsypání těsta
Postup:
Nejdříve si rozdělám konzervu s ananasem a nechám kolečka okapat na cedníku.
Vyválím si listové těsto a nakrájím ho asi na 1 cm proužky. Kolečka ananasu ještě osuším v ubrousku a proužkami listového těsta ananas obmotávám. Kolečka potřu vajíčkem a dám na plech s pečícím papírem a peču při 200°C.




Tataráček z mrkve
Jednou vyprávěl kamarád, že paní hostinská udělala chlapům tatarák z mrkve a prý to vůbec nepoznali. A tak to byla pro mne výzva. Jak to dopadlo? Přišel zrovna i syn a uznal, že „fak dobrý“.
Ingredience:
· 3 středně velké mrkve
· 1 žloutek
· malá cibule nakrájené na nudličky
· sůl, pepř
· worcestr a sójová omáčka
· chilli, červená paprika ( nemusí být )
· 80 – 100 g rajského protlaku
Postup:
Očištěnou mrkev jsem v míse nastrouhala na jemném struhadle.
Přidala na proužky nakrájenou cibuli. Dochutila worcestrem a sojovkou ( kápla jse s každou ingrediencí 2-3x ) Opatrně jsem pak dosolila a opepřila. Pozor, worcestr a sojovka jsou dost slané.
Rajský protlak jsem měla 140 g a dala jsem tam 2/3.
Chilli a nic ostrého jsem už nepřidávala, pepř stačil.
Nechala jsem tataráček asi 10 min odležet. Ingredience se krásně propojily a podávala jsem na klasických topinkách bez česneku. Rozhodně k tomu mohu doporučit i suché topinky z toustovače.
Slané tyčky
Tento recept je rodinný. Co pamatuji, tak ho už peče čtvrtá generace. Zaděláte těsto, které nemusí kynout.
Ingredience:
· 50 dkg hladké mouky
· 16 dkg rozpuštěného másla
· 250 ml mléka
· 1 rovná lžička cukru
· 5 dkg droždí
· 1 vršitá lžička soli
· 1-2 moka lžičky pepře ( záleží, jak pikantní tyčky chcete mít )
Postup:
Těsto zadělávám v robotu.
Mouku se solí a pepřem promíchám v zadělávací míse a udělám důlek. Do něj vsypu cukr a rozdrobím droždí. Zaliji vlažným mlékem a nechám vzejít kvásek.
Potom přidám rozpuštěné máslo a hnětu v robotu. Těsto by mělo být hladké.
Hotové těsto rozdělím na tři díly a z každého dílu rozválím placku, potřu žloutkem, posypu solí, lehce pepřem a nakonec mám. Rádýlkem vykrajuji tyčky a přenáším na plech, vyložený pečícím papírem.
Troubu nastavím na 200C a nechám ji nahřát. Je třeba tyčky více propéct, aby křupaly.
NĚCO NAVÍC :
Používám váleček s číselníkem. Těsto válím na č.4.
Můj strejda dělal dlouhé tyčky. V naší rodině máme rádi tyčky krátké.
Při oslavách tyčky rychle mizí a věřte, že brambůrky u nás na stole nenajdete.






Pečený bažant s bramborovými špalíčky
Vzpomínám si jako dítě, že dříve u řezníka v zimním období vysel v prodejně divoký zajíc, bažant a koroptve. Dnes je pro některé lidi divoká zvěř lahůdkou a také vzácností. Buď musíte mít známého myslivce, nebo vyrazit na myslivecký ples.
Jelikož na těchto plesech zpívám, tak jsem i já občas koupila los. Když už jsem vyhrála na pátém plese kalendář, vzdala jsem to. Až jednou. V tombole nebyl žádný kalendář a tak jsem vyzkoušela svoje štěstí. A byla tu výzva nového receptu.
Ingredience:
· 1 bažant
· 2 ks cibule
· 130 g uzeného boku nebo anglické slaniny rozdělím na našpikování, orestování a zdobení
· 4 ks bobkového listu
· 10 kuliček nového koření
· masový vývar na podlévání 5 dl
· sůl, pepř
· 40 g másla na zjemnění
Postup:
Naporcuji a prošpikuji bažanta částí uzeného boku. Na oleji prošpikované maso orestuji do zlatova a vyndám. Do výpeku přidám nadrobno nakrájenou cibuli, slaninu, koření a do zlatova restuji. Zaliji lehce vývarem, vložím maso na 1 hodinu pod pokličku do troubě na 200C na 1 hodinu. Podle potřeby podlévám
Hotové maso vyndám. Pokud mám v pekáčku hodně vývaru, tak ještě vyvařím. Vše scedím, propasíruji, provařím s kouskem másla. To mi sos hezky zahustí.
Na suché pánvi na jednu porci orestuji 3 plátky anglické slaniny.
Na talíř dám bramborové špalíčky, navrch maso a ozdobím opečenou slaninkou.
Cizrna na thajský způsob
V roce 2018 jsem se seznámila s recepty z Metabolic Balance a toto vaření jsem si zamilovala a hlavně je to rychlé vaření. Upravila jsem si recept ze stránek Báry Wolfové Balcarové.
Ingredience:
· 150 g konzervované cizrny
· 120 g cukety, červené papriky a zelených lusků ( nakrájet na nudličky )
· 1 pl lžíce oleje ( sezamový, olivový,…)
· 1 polovinu moka lžičky červené curry pasty ( pozor, hodně pálí )
· 1 čl nastrouhaného zázvoru
· 1 – 2 dcl kokosového mléka ( vyplatí se kvalitnější )
· sůl
Postup:
Připravím si všechny ingredience.
Do vok pánve dám olej, nechám rozpálit a přidám curry pastu. Lehce orestuji asi 1 minutu. Pak přidám zeleninu a zázvor a vše promíchám s curry pastou. Zaliji kokosovým mlékem tak, aby bylo vše ponořené a za stálého míchání povařím asi 3 minuty.
Přisypu propláchnutou cizrnu, dochutím solí a ještě nechám projít varem na mírném ohni. Přiklopím pokličkou.
Hotový pokrm dávám do misek a aby to vonělo thajsky, přidám sekaný koriandr, nebo thajskou bazalku.
Jako přílohu podáámt rýži nebo žitný chleba.

