Recepty od Lenky

Tradiční i netradiční recepty připravované s láskou

Recepty od Lenky

Polévky

Jako dítě jsem neměla ráda polévky. Až když jsem začala sama vařit a experimentovat, objevila jsem jejich kouzlo.

Saláty

Když jsem byla malá a řeklo sa salát, tak si každý vybavil "vlašský salát." Rychlé a barevné kombinace zeleniny z každé ženy udělá skvělou kuchařku.

Mašíčko

Už jako dítě jsem milovala maso a tak se moje kuchyně bez něj neobejde.A když je příležitost, rozhodně ochutnám vše, co je pro mě nové.

Bez masa

Naše babičky vařily převážně jídla bez masa. Dnes se taková jídla dají uvařit velmi rychle a chutně.

Sladké pokušení

Miluji sladké a ráda peču. Ať to jsou moderní recepty a nebo recepty našich babiček.

Pomazánky

Jako dítě si pamaruji, že se dělala hlavně vajíčková, škvarková a rybičková pomazánka. To by naše babičky dnes koukaly.

Recepty od Lenka

     Ahoj, vítám tě na stránkách receptů, které sem budu postupně přidávat.

Jelikož jsem se narodila v době rajských omáček, koprovek, řízků, pečeného bůčku,……tak tu najdeš recepty, které se nezaměřují jen na dnešní trend vaření, ale bude to průřez receptů, které jsem i dříve vařila.

Ale od začátku.

Jako dítě jsem byla v jídle vybíravá. Neměla jsem ráda tlusté maso, řízky z králíka a vždy jsem říkala, že je škoda na to dávat strouhanku. Milovala jsem pečeného králíka a hlavně to napečené na stranách pekáče. V mém dětství bylo skoro v každé rodině základem masa „králík“ domácí.

Když jsem dospívala, mamka se snažila mě vést k vaření. Byla to forma : dones, natrhej, oškrábej, přeber,….a najednou jídlo bylo hotové.

Moje první samostatné vaření dopadlo tak, že brambory byly přesolené a z 1 litru koprové omáčky byly tři. Když něco hodně zahustíte, tak musíte ředit.

Budu tady za vás testovat recepty, kterými se nechávám různě inspirovat. Občas se mi stalo, že najdu recept a jsou tam všechny ingredience bez gramáže. Pokud nemáte vytrénované chuťové buňky, pro některou kuchařku, či kuchaře je to problém. U některých receptů jsou důležité i postupy.

Věřím, že tě moje recepty budou inspirovat. Nezapomeň, že jídlo vařené s LÁSKOU vždy chutná nejlépe.

Makový závin z bramborového těsta

 Tento recepis jsem získala od dcery, který pekla v pořadu Všechno, co mám ráda. A hlavně každému chutná, obzvlášť vnoučkovi Františkovi. Díky bramborám je těsto krásně vláčné.
 
Ingredience:
·      300 g vařených brambor
·      550 g hladké mouky
·      250 g másla
·      120 g cukru moučka
·      1 vejce
·      1 kypřící prášek do pečiva
 
Náplň:
·      100 ml mléka
·      2 lžíce sádla nebo másla
·      200 g mletého máku
·      cukr nebo med podle chuti
·      citronová kůra podle chuti
·      lžička skořice
·      2 lžíce rumu
 
Na potření:
·      1 žloutek
 
Postup:
Nejdříve si připravíme makovou náplň.
 Mléko svaříme, přidáme sádlo nebo máslo, osladíme a přidáme mák. Krátce povaříme a ochutíme skořicí, citronovou kůrou a rumem. Necháme vychladnout.
 
Brambory ve slupce si uvaříme předem, aby vychladly. Oloupeme je a najemno nastrouháme. Přidáme zbytek surovin a zpracujeme.
Rozdělíme těsto na 2 části a dáme na chvíli do lednice.
 
Těsto rozválíme na tloušťku 0,5 cm. Na těsto rozetřeme polovinu náplně a zavineme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a stejně připravíme druhý závin.
Potřeme žloutkem a pečeme v troubě na 180°C 30 – 35 minut.

Ananasová kolečka

 Velmi rychlý, křehký a šťavnatý zákusek ke kávě, který si zamiluje celá vaše rodina
 
 
Ingredience:
·      konzerva ananasu kolečka
·      listové těsto
·      vajíčko
·      mouka na podsypání těsta
 
 
Postup:
Nejdříve si rozdělám konzervu s ananasem a nechám kolečka okapat na cedníku.
 
Vyválím si listové těsto a nakrájím ho asi na 1 cm proužky. Kolečka ananasu ještě osuším v ubrousku a proužkami listového těsta ananas obmotávám. Kolečka potřu vajíčkem a dám na plech s pečícím papírem a peču při 200°C.

Tataráček z mrkve

 Jednou vyprávěl kamarád, že paní hostinská udělala chlapům tatarák z mrkve a prý to vůbec nepoznali. A tak to byla pro mne výzva. Jak to dopadlo? Přišel zrovna i syn a uznal, že „fak dobrý“.
 
Ingredience:
 ·      3 středně velké mrkve
 ·      1 žloutek
 ·      malá cibule nakrájené na nudličky
 ·      sůl, pepř
 ·      worcestr a sójová omáčka
 ·      chilli, červená paprika ( nemusí být )
 ·      80 – 100 g rajského protlaku
 
 
Postup:
Očištěnou mrkev jsem v míse nastrouhala na jemném struhadle.
Přidala na proužky nakrájenou cibuli. Dochutila worcestrem a sojovkou ( kápla jse s každou ingrediencí 2-3x ) Opatrně jsem pak dosolila a opepřila. Pozor, worcestr a sojovka jsou dost slané.
Rajský protlak jsem měla 140 g a dala jsem tam 2/3.
Chilli a nic ostrého jsem už nepřidávala, pepř stačil.
 
Nechala jsem tataráček asi 10 min odležet. Ingredience se krásně propojily a podávala jsem na klasických topinkách bez česneku. Rozhodně k tomu mohu doporučit i suché topinky z toustovače.

Slané tyčky

  
Tento recept je rodinný. Co pamatuji, tak ho už peče čtvrtá generace. Zaděláte těsto, které nemusí kynout.
 
Ingredience:
·      50 dkg hladké mouky
·      16 dkg rozpuštěného másla
·      250 ml mléka
·      1 rovná lžička cukru
·      5 dkg droždí
·      1 vršitá lžička soli
·      1-2 moka lžičky pepře ( záleží, jak pikantní tyčky chcete mít )
 
 
Postup:
Těsto zadělávám v robotu.
Mouku se solí a pepřem promíchám v zadělávací míse a udělám důlek. Do něj vsypu cukr a rozdrobím droždí. Zaliji vlažným mlékem a nechám vzejít kvásek.
 
Potom přidám rozpuštěné máslo a hnětu v robotu. Těsto by mělo být hladké.
 
Hotové těsto rozdělím na tři díly a z každého dílu rozválím placku, potřu žloutkem, posypu solí, lehce pepřem a nakonec mám. Rádýlkem vykrajuji tyčky a přenáším na plech, vyložený pečícím papírem.
 
Troubu nastavím na 200C a nechám ji nahřát. Je třeba tyčky více propéct, aby křupaly.
 
NĚCO NAVÍC :
Používám váleček s číselníkem. Těsto válím na č.4.
Můj strejda dělal dlouhé tyčky. V naší rodině máme rádi tyčky krátké.
 
Při oslavách tyčky rychle mizí a věřte, že brambůrky u nás na stole nenajdete.

Pečený bažant s bramborovými špalíčky

 Vzpomínám si jako dítě, že dříve u řezníka v zimním období vysel v prodejně divoký zajíc, bažant a koroptve. Dnes je pro některé lidi divoká zvěř lahůdkou a také vzácností. Buď musíte mít známého myslivce, nebo vyrazit na myslivecký ples.
 
Jelikož na těchto plesech zpívám, tak jsem i já občas koupila los. Když už jsem vyhrála na pátém plese kalendář, vzdala jsem to. Až jednou. V tombole nebyl žádný kalendář a tak jsem vyzkoušela svoje štěstí. A byla tu výzva nového receptu.
 
Ingredience:
·      1 bažant
·      2 ks cibule
·      130 g uzeného boku nebo anglické slaniny rozdělím na našpikování, orestování a zdobení
·      4 ks bobkového listu
·      10 kuliček nového koření
·      masový vývar na podlévání 5 dl
·      sůl, pepř
·      40 g másla na zjemnění
 
Postup:
Naporcuji a prošpikuji  bažanta částí uzeného boku. Na oleji prošpikované maso orestuji do zlatova a vyndám. Do výpeku přidám nadrobno nakrájenou cibuli, slaninu, koření a do zlatova restuji. Zaliji lehce vývarem, vložím maso na 1 hodinu pod pokličku do troubě na 200C na 1 hodinu. Podle potřeby podlévám
 
Hotové maso vyndám. Pokud mám v pekáčku hodně vývaru, tak ještě vyvařím. Vše scedím, propasíruji, provařím s kouskem másla. To mi sos hezky zahustí.
Na suché pánvi na jednu porci orestuji 3 plátky anglické slaniny.
 
Na talíř dám bramborové špalíčky, navrch maso a ozdobím opečenou slaninkou.

Cizrna na thajský způsob

  
V roce 2018 jsem se seznámila s recepty z Metabolic Balance a toto vaření jsem si zamilovala a hlavně je to rychlé vaření. Upravila jsem si recept ze stránek Báry Wolfové Balcarové.
 
Ingredience:
·      150 g konzervované cizrny
·      120 g cukety, červené papriky a zelených lusků ( nakrájet na nudličky )
·      1 pl lžíce oleje ( sezamový, olivový,…)
·      1 polovinu moka lžičky červené curry pasty ( pozor, hodně pálí )
·      1 čl nastrouhaného zázvoru
·      1 – 2 dcl kokosového mléka ( vyplatí se kvalitnější )
·      sůl
 
 
Postup:
Připravím si všechny ingredience.
Do vok pánve dám olej, nechám rozpálit a přidám curry pastu. Lehce orestuji asi 1 minutu. Pak přidám zeleninu a zázvor a vše promíchám s curry pastou. Zaliji kokosovým mlékem tak, aby bylo vše ponořené a za stálého míchání povařím asi 3 minuty.
Přisypu propláchnutou cizrnu, dochutím solí a ještě nechám projít varem na mírném ohni. Přiklopím pokličkou.
 
Hotový pokrm dávám do misek a aby to vonělo thajsky, přidám sekaný koriandr, nebo thajskou bazalku.
 
Jako přílohu podáámt rýži nebo žitný chleba.