Pečený bažant s bramborovými špalíčky

Vzpomínám si jako dítě, že dříve u řezníka v zimním období vysel v prodejně divoký zajíc, bažant a koroptve. Dnes je pro některé lidi divoká zvěř lahůdkou a také vzácností. Buď musíte mít známého myslivce, nebo vyrazit na myslivecký ples.

Jelikož na těchto plesech zpívám, tak jsem i já občas koupila los. Když už jsem vyhrála na pátém plese kalendář, vzdala jsem to. Až jednou. V tombole nebyl žádný kalendář a tak jsem vyzkoušela svoje štěstí. A byla tu výzva nového receptu.

Ingredience:

  • 1 bažant
  • 2 ks cibule
  • 130 g uzeného boku nebo anglické slaniny rozdělím na našpikování, orestování a zdobení
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • masový vývar na podlévání 5 dl
  • sůl, pepř
  • 40 g másla na zjemněníPostup:Naporcuji a prošpikuji bažanta částí uzeného boku. Na oleji prošpikované maso orestuji do zlatova a vyndám. Do výpeku přidám nadrobno nakrájenou cibuli, slaninu, koření a do zlatova restuji. Zaliji lehce vývarem, vložím maso na 1 hodinu pod pokličku do troubě na 200C na 1 hodinu. Podle potřeby podlévámHotové maso vyndám. Pokud mám v pekáčku hodně vývaru, tak ještě vyvařím. Vše scedím, propasíruji, provařím s kouskem másla. To mi sos hezky zahustí.
    Na suché pánvi na jednu porci orestuji 3 plátky anglické slaniny.

    Na talíř dám bramborové špalíčky, navrch maso a ozdobím opečenou slaninkou.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.