Italská cuketová polévka

Abych mojí mamka zmenšila zahrádku, tak jsem nasázela na jeden záhonek čtyři cukety, což byla opravdu skvělá úroda.

A tak jsem vyzkoušela jemnou, krémovou polévku, kterou zvládnete připravit doslova za pár minut. Milují ji děti i dospělí! Až ochutnáte, budete určitě na ní mít chuť i v zimním období.

Italská cuketová polévka

Ingredience:

  • 60 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • hrst bazalkových lístků, nasekaných
  • mořská sůl a mletý bílý pepř
  • 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojený ch podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
  • 500 – 750 ml zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany na vaření
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané
  • 50 g strouhaného parmazánu + hobliny k podáváníK PODÁVÁNÍ
  • opečené krajíčky chleba
  • čerstvě mletý červený nebo barevný pepř
  • lístky bazalkyPostup:
    1 Na středním plameni rozehřeju v pánvi olivový olej. Opékám na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřím bílým pepřem, nebo jaký máte a zaliji vývarem. Vývaru dávám méně. Máme rádi, když je polévka hustější a pak ji raději naředí. Vařím asi 8 minut. Potom sejmu z ohně. Jednu čtvrtinu cuket si dám stranou a tři čtvrtiny polévky rozmixuji dohladka. Pokud chcete polévku jen krémovou, rozmixujte všechny cuketu.

    2 Rozmixovanou směs vratím zpátky do hrnce a vmíchám smetanu, petrželku a nastrouhaný na jemno parmazán. Osolím podle chuti. Při podávání rozdělím polévku do misek či talířů a ozdobím čerstvě mletým nebo drceným pepřem a posypu hoblinkami parmazánem. Zvlášť podávejte opečený žitný hlebem.

    NĚCO NAVÍC:

    Pokud chcete připravit vegetariánskou variantu polévky, zaměňte parmazán za alternativu vhodnou pro vegetariány (např. Gran Moravia).

    Smetanu na vaření nahrazuji zakysanou smetanou. Její nakyslá chuť dá polévce příjemnou chuť. Video recept : https://www.apetitonline.cz/apetit-tv/recepty/italska-cuketova-polevka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.